En-sessions behandling af enkeltfobier

Behandlingen er afsluttet og projektets data er bearbejdet.

Baggrund

Enkelfobier er en af de mest udbredte angstlidelser hos børn med en livstidsprævalens på omkring 12,5 % og ofte med debut i 7-9 års alderen. De hyppigste enkelfobier hos børn er fobier for dyr som f.eks. hunde eller edderkopper, for mørke og for naturfænomener som torden og uvejr. Fobier for blodprøvetagning ses også ofte.  En enkelfobi kan hæmme barnets livsudfoldelse, og enkelfobier hos børn kan udvikle sig til andre angstlidelser. Det er derfor vigtigt at udvikle metoder, der kan hjælpe børn af med deres enkelfobier.

En-sessions behandling (one-session-treatment – OST) til børn er en variant af kognitiv adfærdsterapi og består af en 3-timers koncentreret enkeltsession. Behandlingen er baseret på evidensbaserede metoder såsom in-vivo gradueret eksponering, kognitiv omstrukturering, psykoedukation, modelindlæring og belønning.

OST har i udlandet vist positive resultater i behandling af børn med enkelfobier, både sammenlignet med venteliste og med andre behandlingsformer, med omkring 55 % diagnosefri efter behandlingen. Behandlingen er imidlertid aldrig blevet afprøvet i Danmark.

I et pilotstudie undersøgte vi, om behandlingen var acceptabel for danske børn, samt om behandlingen tydede på at have effekt også i Danmark.

Metode

I undersøgelsen deltog 10 børn mellem 7 og 17 år, som alle opfyldte de diagnostiske kriterier for en enkelfobi. De fleste af børnene havde flere enkelfobier, og 4 af børnene havde også andre angstlidelser som f.eks. generaliseret angst. Den enkelfobi der hæmmede barnet mest var fobi for hunde (4 børn), fobi for mørke (4 børn), højdefobi (1 barn) og fobi mod at være alene (1 barn). I behandlingen blev der fokuseret på at hjælpe barnet af med den mest hæmmende enkeltfobi.

Resultater

Deltagerne var - inden behandlingens opstart, men efter at have fået information om hvad behandlingen gik ud på - motiverede for at deltage, og der var ingen, der droppede ud af behandlingen. Efter behandlingen var 40% fri af deres specifikke fobi, og ved 3 måneders follow-up var 80% fri af deres specifikke fobi. Efter behandlingen var 20% fri af alle angstdiagnoser, og ved 3 måneders follow-up var 60% fri af alle deres angstdiagnoser. Ingen oplevede, at behandlingen havde fået barnet til at få det værre.

Alle børn og forældre, undtagen 1 barn og 1 forælder, syntes, at behandlingen havde hjulpet, og alle børnene og alle forældrene, undtagen 1 forælder, ville anbefale behandlingen til andre med lignende problemer.

Konklusion

På baggrund af dette pilotstudie kan det foreløbigt konkluderes at 1-sessions behandling til børn og unge med enkelfobi kan være gavnlig for børn og unge i Danmark. Der mangler dog kontrollerede undersøgelser med et større deltagerantal.

Ansvarshavende forskere

Mikael Thastum

Professor Psykologisk Institut

Publikationer

Sortér efter: Dato | Forfatter | Titel