Formålet med KomBAS er:
Organiseringen af rusmiddelbehandlingen har de senere år ændret sig markant. Vi ser i tiltagende grad, at stof- og alkoholbehandling lægges sammen i kommunerne, og at rusmiddelbehandlerne behandler både alkoholafhængighed og stofafhængighed. Samtidig tyder analyser på, at det kan være økonomisk fordelagtigt at køre gruppebehandling frem for individuelle forløb. På den baggrund er det meningsfuldt at afprøve, hvorvidt gruppebehandling for både borgere med alkoholproblemer og borgere med stofproblemer fungerer og kan reducere borgernes forbrug og fastholde dem i i behandling. Yderligere har en del mennesker med rusmiddelproblemer også problemer med udadreagerende adfærd, som hyperaktivitet, konflikt med regler og omgivelser m.m. Disse borgere er typisk svære at fastholde i behandling. Ro på er en behandlingsmetode særligt udviklet til denne målgruppe. Ro På har vist lovende resultater, men der er brug for mere viden om og forskning, om modellen kan blive et godt tilbud til borgere i behandling med metadon og buprenorphin.
Vi vil undersøge og sammenligne effekten af tre forskellige behandlingsmetoder for voksne borgere:
Projektet foregår i samarbejde med fire kommunale rusmiddelcentre. I alt tilbyder vi omkring 400 personer, der gerne vil i behandling for deres alkoholmisbrug og/eller stofmisbrug at deltage. De tre typer behandlingsforløb vil indgå i to forsøg via lodtrækning, det vi kalder ”randomized controlled trial” hvor MOVE-I i begge forsøg sammenlignes med en anden behandlingsmetode: MOVE-I over for MOVE-G og MOVE-I over for Ro På.
For alle deltagere består det samlede forløb af i alt 14 samtaler med seks måneders efterbehandling, hvor kontakten til rusmiddelcentret gradvist nedtrappes.
Projektet strækker sig over to år og afsluttes primo 2022.
Projektet er finansieret af Trygfonden.