Formålet med projektet er at undersøge, om det er muligt at gennemføre og integrere tre nye indsatser i politiets og kommunernes arbejde med at forebygge, at folk kører bil, når de er berusede eller påvirkede af stoffer - herunder at få flere, som har rusmiddelproblemer, til at gå i behandling.
Politikontroller og sanktioner som bøde eller fratagelse af kørekort har indtil nu været de vigtigste indsatser for at forebygge, at folk kører bil i påvirket tilstand. Men ingen af disse har fokus på de alvorlige rusmiddelproblemer, som ofte ligger bag. Bl.a. viser ulykkesstatistikker, at en stor andel af dem, politiet tager for spirituskørsel, bliver stoppet i dagtimerne og har en promille over 1,2. Dette indikerer, at der er tale om bilister med alvorlige alkoholproblemer. Ganske vist har vi i Danmark såkaldte ANT-kurser (Alkohol-, Narko- og Trafikkurser), men det er tvivlsomt, om et obligatorisk kursus er tilstrækkelig hjælp, hvis en person har svære rusmiddelproblemer. Desuden er alvorlige rusmiddelproblemer ofte vævet ind i andre sociale og psykiske problemer, som fastholder personen i et problematisk rusmiddelbrug. Derfor er der brug for andre og mere intensive indsatser, som kan forebygge, at mennesker med rusmiddelproblemer forvolder skade på sig selv eller andre i trafikken.
Vi undersøger tre indsatsmodeller, der ikke tidligere har været systematisk afprøvet i en dansk sammenhæng. De tre modeller er uafhængige af hinanden, men alle har til formål at skabe kontakt mellem borgere og det kommunale rusmiddelcenter. Vi har kaldt de tre indsatser: Sigtede, Borgertips og Recidivister.
I alle tre delprojekter indsamler vi anonyme data fra politi og rusmiddelcentre. Dermed kan vi bl.a. undersøge, hvor mange, der samtykker og ikke samtykker til at blive kontaktet af en rådgiver, hvor mange, der kommer til møde i rusmiddelcenteret og hvor mange, der gennemfører en behandling. Derudover interviewer vi betjente, rådgivere og borgere om deres oplevelser med de tre indsatser og hvilke faktorer, der kan fremme eller hindre indsatserne.
Projektet varer fra marts 2020 til september 2022
Projektet er støttet af TrygFonden
Projektet udføres i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik. Derudover samarbejder vi med Nordjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi samt Nordsjællands Politi.