Alzheimers demens

Effekten af multimediebaseret reminiscensmateriale på evnen til at genkalde sig livshistorien hos ældre med Alzheimers demens

v. Katrine Rasmussen:
Et af de tidligste og mest fremtrædende symptomer ved Alzheimers demens (AD) er selvbiografiske hukommelsesvanskeligheder, dvs. en nedsat evne til genkalde sig begivenheder fra den personlige fortid. Erfaringer fra tidligere undersøgelser viser, at erindringsevnen kan forbedres, når man stimuleres med relevante ledetråde fra ens barn- og ungdom, som er den periode, der ofte er bedst bevaret i hukommelsen. I dette forskningsprojekt undersøger vi, hvilken effekt gamle filmklip, sange og fotografier har på selvbiografiske erindringer og fortælling af livshistorien hos ældre med AD.

Smerteprocessering og -rapportering hos patienter med Alzheimers sygdom

v. Susan Tomczak Matthiesen:
Mit forskningsområde omhandler den forandrede smerteopfattelse og smerterapportering hos patienter med Alzheimers sygdom. Yderligere undersøger og analyserer jeg de adfærdsmæssige smertevurderinger hos patienter med Alzheimers sygdom.

Neurodegenerative desease

v. Jeppe Lund Schaldemose:
Neuroimaging biomarkers of mild cognitive impairment in neurodegenerative disease.

Dette ph.d.-projekt tager udgangspunkt i to longitudinelle studier og undersøger den kognitive udvikling ved Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom, der begge er karakteriseret ved aftagende kognitiv funktion og udvikling af demens. Formålet er at undersøge sammenhængen mellem aftagende kognitiv funktion og PET-skanninger af beta-amyloid, tau og inflammation ved Alzheimers sygdom samt noradrenalin ved Parkinsons sygdom. Målet er at identificere objektive biomarkører for udviklingen af demens i et tidligt stadie, og på sigt at muliggøre tidlig behandling der kan forsinke eller bremse udviklingen af demens ved disse neurodegenerative sygdomme.

Supervisorer: Malene Damholdt, David J Brooks, Adjmal Nahimi