Denne undersøgelse vil producere dybdegående viden om de dynamikker og processer, som former individers veje ind i og ud af alvorlig narkotikakriminalitet, som vil kunne kvalificere den akademiske forskning, informere politiindsatser, kriminalpræventive indsatser og reintegrationsprogrammer rettet mod tidligere dømte.
Alvorlig narkotikakriminalitet er en milliardindustri og et betydeligt problem globalt og i Danmark. På grund af Danmarks position som både et destinationsmarked og som en hovedfærdselsåre til andre nordiske lande har danske myndigheder skærpet straffen for alvorlig narkotikakriminalitet og intensiveret retshåndhævelsesindsatsen. Alvorlige narkotikakriminelle udgør således i dag den største gruppe af den danske fængselsbefolkning (ca. 21 %). Det er blev i 2018 anslået, at den danske stat årligt bruger ca. 4 milliarder kroner på bekæmpelse af narkotikakriminalitet, hvilket er 3 gange så mange midler, som der blev brugt på rusmiddelbehandling. Dette til trods har indsatsen for at reducere alvorlig narkotikakriminalitet kun haft begrænset succes. Én årsag til dette er, at vores forståelse af narkotikakriminelle og deres karriereforløb i alvorlig narkotikakriminalitet er begrænset.
Vi foretager kvalitative interviews med 60 personer (40 mænd og 20 kvinder), som er dømt for alvorlig narkotikakriminalitet så som smugling, salg og produktion af større mængder illegale rusmidler. Målet er at rekruttere personer med forskellige operationelle erfaringer, herunder "ledere" (planlæggende og organiserende funktioner), "mellemledere" (som har stået for daglige drift) og "medarbejdere" (som været ansat til at udføre den faktiske kriminalitet). Interviewene skal blandt andet afdække:
Projektet vil foregå fra juni 2025 til maj 2028.
Projektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.