Forskningsprojekter og fondsmidler

Principal investigator

Migræne

Disse studier har til formål at undersøge, hvorfor der er store forskelle i de behandlingseffekter, patienter med migræne opnår, og hvilke forsøgsdesign der bedst benyttes til at vurdere disse behandlingseffekter. Dette undersøges både i relation for akut og kronisk migrænebehandling.

Studierne støttes af Lundbeck Fonden, Aarhus Universitets Forskningsfond og Helsefonden

Rygmarvsstimulering

Kronisk smerte rammer 20% af danskere og har store konsekvenser for patienters livskvalitet. Kronisk smerte er både kompleks og kan være svær at behandle med medicin. En type ikke-medicinsk behandling der bruges mod kronisk smerte er rygmarvsstimulation. Ved at implantere elektroder i rygmarven benytter behandlingen elektriske impulser til at stimulere nerverne og dette kan lindre kroniske smerter for nogle patienter. Forskningen og afprøvningen af behandlingen er på nuværende tidspunkt primært finansieret af industrien, herunder fabrikanterne af stimulations-apparaterne. Den nyeste uafhængige forskning på området viser, at der er stor tvivl om behandlingens reelle effekt og virkningsmekanismer. Forskningen afspejler dog ikke nødvendigvis behandlingens effekt i klinisk praksis. For første gang afprøver dette studie virkningen af rygmarvsstimulation med en ny velkontrolleret og klinisk relevant forskningsmetode. Forskningsdesignet undersøger den smertelindrende virkning specifikt af rygmarvsstimulation, når den er adskilt fra andre faktorer i omgivelserne, eksempelvis forventninger. Studiet har særligt fokus på, at undersøgelsen er repræsentativ i klinisk praksis og undersøger derfor de patienter, der modtager behandlingen. Projektet gør det muligt at afdække behandlingseffekten præcist, så behandlingen ikke gives unødigt og gives med den bedst mulige effekt for patienter.

Studiet støttes af Danmarks Frie Forskningsfond

Parkinsons

Studiet undersøger hvordan smerte opleves og processeres hos patienter med Parkinsons Sygdom.

Studiet støttes af Danmarks Frie Forskningsfond


Collaborator

Undersøgelse af placeborespons og metoder til at reducere dette i kliniske studier af symptomatisk slidgigt

Projekt ved blandt andet Lene Vase og Asger Reinstrup Bihlet.

Projektet er støttet af Innovationsfonden.

EDULOX: Psyko-edukation og medicinsk behandling til patienter med svær funktionel lidelse

Formålet med EDULOX er at undersøge effekten af to forskellige behandlinger: patientundervisning og medicinsk behandling, enten alene eller i kombination, for patienter med svær funktionel lidelse.
Svær funktionel lidelse (multiorgan BDS) er en lidelse karakteriseret af talrige vedvarende og invaliderende symptomer. Lidelsen medfører nedsat livskvalitet og tabt arbejdsevne og har store omkostninger også for samfundet i form af øgede udgifter i social- og sundhedssektoren. Det anslås, at mindst 1 % af den danske befolkning lider af multiorgan BDS.
I de seneste år er behandlingsmulighederne for multiorgan BDS bedret i takt med en øget forskningsaktivitet og den nylige oprettelse af flere behandlingssteder i Danmark. Behandlingstilbud, som er underbygget af forskning, er dog fortsat få. Kliniske forsøg har vist effekt af visse typer af psykologisk og medicinsk behandling, men disse behandlinger kræver højt specialiserede terapeuter eller er kun egnet til udvalgte patienter. Der er derfor fortsat et stort udækket behandlingsbehov. Først og fremmest er der behov for viden om behandlingsformer, der kan leveres af mindre specialiserede fagpersoner til en bredere patientgruppe.

Projektet er finansieret af TrygFonden.

Animal contact

Dyre-assisteret terapi (DAT) er i vækst og har potentialet til at blive et vigtigt ikke-farmakologisk supplement til behandling af mennesker med f.eks. psykisk sygdom, stress eller udviklingsforstyrrelser. Forskning viser, at anvendelsen af dyr i terapeutisk behandling kan have betydelige effekter på forskellige målgrupper, men det er ikke klart, hvad det specifikt er ved kontakten til dyr, der påvirker behandlingsresultatet. Projektet er inddelt i fire arbejdspakker, hvor vi i de første identificerer og udvælger de fysiologiske, psykologiske og diverse adfærdsmæssige mål for effekten af forskellige grader af kontakt til dyr. I sidste halvdel af projektet undersøger vi plejehjemsbeboeres og militærveteraners umiddelbare reaktion på kontakt og samvær med hunde ved hjælp af de udvalgte mål. 

Projektet er finansieret af TrygFonden.