Enhed for Sorgforskning er den første af sin art i Danmark og blev oprettet i 2016 med henblik på at bidrage til og fremme forskningen omkring naturlige og komplicerede sorgreaktioner hos børn, unge, voksne og ældre.


Formål

1) Bidrage med epidemiologisk forskning om naturlige og komplicerede sorgreaktioner.
2) Bidrage med forskning i evidensbaserede behandlingsmetoder til forskellige typer af komplicerede sorgreaktioner.

Uddybende ønsker Enhed for Sorgforskning at kortlægge omfanget af og risikofaktorer for forskellige typer af kompliceret sorg, herunder særligt den nye diagnose for Forlænget Sorglidelse, der blev offentliggjort i ICD-11 i 2018, og som implementeres verden over i 2022.

Enhedens interventionsforskning har til formål at kortlægge psykoterapeutisk viden om behandling af komplicerede sorgreaktioner såsom forlænget sorglidelse, angst, depression og PTSD efter tabet af en nærtstående. Dertil har enheden til formål at udvikle, afprøve og implementere nye evidensbaserede behandlingsmetoder for komplicerede sorgreaktioner. Dette gøres via forskellige forskningsdesigns såsom metaanalyser og kontrollerede randomiserede studier.

En kombination af kvalitative og kvantitative metoder såvel som teoriudvikling og formidling vil blive brugt til at opnå enhedens mål.

Nyhed: European Grief Conference 2024, Dublin

I november 2024 blev den anden European Grief Conference afholdt i Dublin. Konferencen blev afholdt af Irish Hospice Foundation i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter, Bereavement Network Europe (BNE), RCSI University of Medicine and Health Sciences. 

Endnu en gang var bl.a. forskere og fagprofessionelle samlet for at dele viden om sorg og fremme samarbejdet omkring udviklingen og implementeringen af effektiv og kulturelt sensitiv sorgpleje på tværs af Europa. 

Professor og leder af Enhed for Sorgforskning, Maja O'Connor holdt på konferencen et oplæg om identifikation af Forlænget Sorglidelse og diagnosticering heraf med udgangspunkt i ICD-11 og DSM-5-TR. 
Fra Enhed for sorgforskning deltog også Lene Larsen med et oplæg om "Ændringer i oplevelser af naturlig sorg over tid", Christina Buur Cristensen med et oplæg om "Ældre efterladtes oplevelser af kognitiv adfærdsterapi for kompliceret sorgreaktioner" og Malene Hoffmann Buskbjerg, som holdt oplæg om ”Sorg-fokuseret kognitive adfærdsterapier: Hvad ved vi? Og hvor skal vi hen fremad?". Lars Petter Sødal Bergsmark præsenterede desuden en poster omkring sin forskning; "Forlænget sorglidelse: Kontroverser og problematiske opfattelser". Find alle enhedens projekter her.


I forbindelse med konferencen har forfatter, Per Lykke, lavet en oplæsning af et uddrag fra sin digtsamling, Du gik før mig. Læs mere om digtsamlingen her.

 

Tak til støtte fra: