Tab af rusmiddelforskning vil især ramme unge og udsatte
Center for Rusmiddelforskning (CRF) er essentiel i forebyggelse af misbrug og behandling af rusmiddelproblemer blandt unge, familier og de mest udsatte mennesker i samfundet.
Regeringen foreslår i sit finanslovsudspil for 2025 at fjerne støtten på ca. 16 mio. kr. til Center for Rusmiddelforskning. Dermed er centret stærkt lukningstruet.
Den viden, som Center for Rusmiddelforskning skaber, bruges direkte til behandlingsmetoder, planlægnings- og monitoreringsredskaber samt videreuddannelse og opdatering af rusmiddelbehandlere ude i kommunerne og i sundhedssystemet. På den måde gavner Center for Rusmiddelforsknings arbejde direkte danskerne og er af høj samfundsmæssig værdi.
Forskning sikrer effektiv behandling og forebyggelse
Misbrug har voldsomme konsekvenser for især unge og deres familier, men også voksne og ældre mennesker, udsatte mennesker og alle de pårørende. Det er vigtigt, at rusmiddelbehandling og forebyggelsesindsatser, som kommuner tilbyder borgerne, bygger på dokumentation, forskning og data, så vi sikrer, at behandling og indsatser virker.
Center for Rusmiddelforskning har blandt andet udviklet:
- MapPlan – et behandlings-, planlægnings- og monitoreringsredskab, som i dag anvendes i 68 behandlingscentre i 60 kommuner ud af 75 kommuner med rusmiddelbehandling (nogle kommuner benytter rusmiddelcentre i andre kommuner). Med MapPlan kan kommunerne følge brugen af rusmidler blandt de borgere, som er i behandling og relativt hurtigt se ændringer i forbruget af stoffer blandt forskellige befolkningsgrupper. MapPlan anvendes af flere end 800 rusmiddelbehandlere i Danmark.
- Center for Rusmiddelforskning har bl.a. med MapPlan påvist, at brugen af opioider især er steget blandt de helt unge.
- MOVE – en behandlingsmetode som har vist sig særligt effektiv i behandling af unge, der har et stofmisbrug (50% er stoffri 9 måneder efter). Socialstyrelsen har implementeret metoden i 27 kommuner, og en del behandlingssteder har selv indført MOVE, idet manual og redskaber er frit tilgængelige.
- Vores valg - en innovativ forebyggelsesindsats til at nedbringe skadeligt alkoholbrug og fremme trivslen blandt gymnasieelever, som har vist sig effektiv i USA. Danske unge har stadig en kedelig europarekord i druk. Indsatsen viser foreløbig gode resultater og er ved at blive afprøvet med 3000 gymnasieelever.
- Kør Rent - forebyggende indsatser mod spirituskørsel og narkotikakørsel. CRF samarbejder med syv politikredse og 65 kommuner om at tilbyde rådgivning til bilister, som bliver sigtet for at køre bil påvirket af alkohol eller stoffer. Resultater fra et pilotprojekt med fire politikredse og 27 kommuner viste, at næsten hver fjerde af dem, der blev tilbudt kontakt fra en rusmiddelrådgiver, sagde ja.
- En masteruddannelse i rusmidler og bidrag til diplomuddannelsen i rusmiddelbehandling, som er videreuddannelser, der kvalificerer sygeplejersker, socialrådgivere, forebyggelseskonsulenter og andre, som arbejder med mennesker med rusmiddelproblemer.
- CRF har udviklet manualer, redskaber og videoer, som ligger på centrets hjemmeside, og som rusmiddelbehandlere og andre bruger til at implementere og dagligt bruge evidensbaserede metoder.
Vidensproducent og metodeudvikler
At miste et forskningscenter som CRF vil være et kæmpe tab for alle, der arbejder med unge og mennesker med rusmiddelproblemer og for unge og deres familier og alle dem, der har brug for rusmiddelbehandling. Hvis ikke Danmark har en vidensproducent og metodeudvikler, mister vi hurtigt overblikket over rusmiddelområdet, som hele tiden ændrer sig. Forebyggelse og behandling risikerer at blive ineffektiv og dermed væsentligt dyrere for samfundet.
Fakta om Center for Rusmiddelforskning (CRF)
- CRF har eksisteret i 30 år, og er en del af Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.
- CRF har 44 ansatte.
- Det statslige tilskud til CRF udgør i 2024 15,7 mio. kr.
Kontakt:
Professor og centerleder Bagga Bjerge, bb.crf@psy.au.dk, tlf. 22351989 | |
Professor Mads Uffe Pedersen, mup.crf@psy.au.dk, tlf. 60202711 | Rusmiddelbehandling og brug af rusmidler blandt unge |
Professor Kristine Rømer Thomsen, krt.crf@psy.au.dk, tlf. 29916092 | Forebyggelse og unge og alkohol |