Deltagerinformation

Information om forskningsdeltagelse

Formålet med projektet

Aarhus Universitet (herefter AU) og Center for Familieudvikling har i samarbejde udviklet en forebyggelsesstrategi med det formål at styrke trivslen i familien. Center for Familieudviklings formål i projektet er at hjælpe par og familier ved at udbyde og implementere relevante indsatser med forskellig intensitet og grad af personlig vejledning til par i udvalgte danske kommuner. Implementeringen foregår i samarbejde med kommunerne i årene 2023-2027. AU’s formål i projektet er at gennemføre en videnskabelig undersøgelse af par og familiers præferencer for og udbytte af de tilbud, der indgår i strategien samt af forebyggelsesstrategien i sig selv. Et underprojekt med titlen "selvhjælp til forældrepar" indgår i det samlede forskningsprojekt. I dette projekt tildeles nogle udvalgte forebyggende tilbud i en periode af projektet via lodtrækning for at opnå forskningsresultater af særlig høj kvalitet. 

En forebyggelsesindsats til nedbringelse af konflikt og skilsmisse i familien på befolkningsniveau har ikke tidligere været afprøvet systematisk i den internationale forskningslitteratur, og undersøgelsen forventes at bidrage med væsentlig ny viden på dette område.

Bag om forskningen

Økonomisk støtte
AU’s forskning støttes af Samfonden i perioden 2021-2025 og underprojektet ”selvhjælp til forældrepar” støttes af Trygfonden i perioden 2023-2027. 

 

Forsøgsansvarlig og forskningsleder
Ph.d., autoriseret psykolog og lektor ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, Tea Trillingsgaard.

 

Yderligere information
Du kan læse mere på hjemmesiden her. Du kan også kontakte os på telefon: 41 62 33 18 tirsdage og torsdage mellem kl. 9.00 - 15.30 og på e-mail: VPforskning@psy.au.dk.

    

Hvem kan deltage i forskningen?
Man kan deltage, hvis man er over 18 år, bor sammen med en partner og har et eller flere hjemmeboende børn mellem 0-18 år. Man skal desuden være bosat i en af de kommuner, der implementerer strategien.

 

Hvad indebærer det at deltage i forskningen?
Hvis du vælger at deltage i forskningen, vil vi bede dig om at udfylde et spørgeskema. Et link til spørgeskemaet udsendes til alle, der opretter en brugerprofil på voresparforhold.dk. Efter udfyldelsen får du vist de tilbud, som er gratis tilgængelige i din bruger-profil. I nogle tilfælde styres denne visning af en lodtrækning. Du får altid kun vist tilbud, som vi forventer vil gøre en positiv forskel for dig.

Hvis du takker ja til at deltage i et tilbud i regi af projektet, kontakter vi dig telefonisk, og beder dig om at afgive dit CPR-nummer til brug i forskningen. Dette vil dog ikke være en forudsætning for at modtage tilbuddet eller at være med i forskningen. Du vil også blive bedt om at udfylde spørgeskemaet igen både før og efter et tilbud i projektet.

 

Indsamlede data
Udover data fra spørgeskemaer vil forskningen, for en undergruppe af deltagere, gøre brug af data fra offentlige registre (for eksempel din bopæl og din civilstand). Alle data fra offentlige registre analyseres i afidentificeret form og under ekstremt sikre forhold i regi af Danmarks Statistik. Det vil sige, at ingen projektmedarbejdere kan se hvilke oplysninger fra de offentlige registre, der kommer fra dig. Læs mere om, hvordan dine oplysninger bliver beskyttet her.

 

Konsekvenser for øvrige tilbud
Adgang til kommunens almindelige tilbud for par og familier er åben for alle uanset deltagelse i projektet og den forskning, der følger projektet. I forbindelse med nærværende projekt udvides den gratis adgang til tilbud med varierende grad af personlig opfølgning i samarbejdskommunerne. Deltagelse i disse konkrete tilbud kræver dog, at du og din partner giver samtykke til at Center for Familieudvikling må behandle dine personoplysninger og giver samtykke til at deltage forskningen. 

 

Hvordan kommer jeg med i forskningen?
Hvis du ønsker at deltage i projektet, skal du oprette en brugerprofil på VoresParforhold.dk og give samtykke til at deltage i AU’s forskning. Dernæst vil du modtage et link til at invitere din partner med i projektet. Du kan til enhver tid meddele, hvis du ikke ønsker at være en del af projektet (ved at skrive til VPforskning@psy.au.dk). Læs om dine rettigheder ift. at få data slettet her.

 

Du opnår
Når du og din partner har udfyldt spørgeskemaet, vil du kunne se om I har adgang til nogle gratis tilbud i projektet. Hvis I vælger det, vil du også kunne se både dine egne og din partners resultater fra besvarelsen. Resultaterne er en feedback på jeres oplevelse af styrker og bekymringer i parforholdet. Det er frivilligt at takke ja til et tilbud og du får altid kun vist tilbud, som vi forventer vil gøre en positiv forskel for dig og din partner i retning af et bedre parforhold.

 

Bivirkninger og omkostninger
Der er få forventede bivirkninger ved at deltage i forskningen. Mange vil opleve en øget indsigt i parforholdets styrker og bekymringer gennem udfyldelsen af spørgeskemaet og modtagelsen af en par-rapport. Dette kan give anledning til vigtige samtaler, men også involvere svære følelser som bekymring, tristhed eller frustration. I Par-tjek materialet (fx parrapporten) og i de tilbud, du kan modtage, vil der være gode råd og støtte til at arbejde i retning af et bedre parforhold. Deltagelse i forskningen kan på den måde bringe svære emner og følelser frem, men vil ikke stille jer ringere, end hvis I på egen hånd gjorde en indsats, for at tale om og forbedre jeres forhold.

 

Udelukkelse fra projektet
Der er ikke nogen risiko for – mod eget ønske - at blive udelukket fra forskningen, der følger dette projekt (implementeringen af en forebyggelsesstrategi), hvis du er i målgruppen. For at deltage i projektet og forskningen er det dog nødvendigt, at du taler og forstår dansk samt er i projektets målgruppe: bor sammen med en partner, er over 18 år, har hjemmeboende børn mellem 0-18 år og er bosiddende i en af projektets fire samarbejdskommuner.  

Forsøgets resultater vil blive offentliggjort på dansk på AU’s hjemmeside i årene 2026-2028.

 

Etik

Projektet er godkendt af Forskningsetisk Komité, Aarhus BSS, Aarhus Universitet og registreret i fortegnelsen af databeskyttelsesenheden, Aarhus Universitet, journalnummer 2022-0367531, løbenummer 2956. Underprojektet ”Selvhjælp til forældrepar” har journalnummer 2022-0367531, løbenummer 3332