Kan vi forudsige, hvilke unge der udvikler et misbrug?
De fleste unge anvender en eller anden form for rusmiddel, når de går til fest, uden at det er problematisk, men for en lille gruppe unge eskalerer forbruget og medfører store problemer for dem på sigt. Hvorfor sker det for nogle unge – og hvordan kan vi undgå, det sker?
Det er et af de temaer, som er i fokus til den kommende formidlingsdag på Center for Rusmiddelforskning, Aarhus BSS den 14. juni 2017.
20.000 unge har problemer med stoffer
”Omkring 20.000 unge i Danmark har aktuelt problemer med stoffer. Det er derfor utroligt vigtigt, at vi får viden om, hvilke grupper af unge, der har en høj risiko for at udvikle et misbrug, hvis vi skal forebygge effektivt”, fortæller adjunkt Kristine Rømer Thomsen, som har forsket i emnet og holder oplæg herom på dagen.
Der er mange forhold, som er med til at afgøre, om en ung udvikler et misbrug eller ej:
”Det er velkendt, at forskellige former for impulsivitet er forbundet med en større risiko for at udvikle misbrug af stoffer og alkohol. Unge, der søger efter stærke oplevelser eller har svært ved at udskyde behov er nogle af de faktorer, som er hægtet op på et stof- og alkoholmisbrug”, siger Kristine Rømer Thomsen.
Kristine Rømer Thomsen fremlægger data fra et stort forskningsprojekt, hvor fokus er på, hvad der er med til at skabe et problematisk brug af rusmidler samt såkaldte ”adfærdsafhængigheder”, fx problematisk brug af pornografi eller gaming.
Øvrige temaer
Derudover formidler forskere fra Center for Rusmiddelforskning centrale resultater fra deres forskningsprojekter under temaerne: ’Unge og Rusmidler’, ’Behandling´ og ’Hjernen og afhængighed’
Som noget nyt vil formidlingsdagen også indeholde en poster-session, hvor der er mulighed for mere uformelle samtaler om de forskellige forskningsprojekter.
Det er gratis at deltage. Tilmelding efter først-til-mølle-princippet og senest 6. juni.