Personer, som sælger stoffer i store mængder

En registerbaseret undersøgelser af livs- og karriereforløb for engrossælgere af illegale rusmidler.

Formål

Med undersøgelse vil vi producere en analyse af personers livsbaneforløb med engrossalg af illegale rusmidler. Den viden skal gerne både gøre os forskere klogere, give information til politiarbejde og ikke mindst bruges til at forebygge, at unge mennesker begynder at sælge stoffer og blive kriminelle.

Baggrund

Alvorlig narkotikakriminalitet er en milliardindustri og et betydeligt problem globalt og i Danmark. På grund af Danmarks position som både et destinationsmarked og som en hovedfærdselsåre til andre nordiske lande har danske myndigheder skærpet maksimumstraffen for alvorlig narkotikakriminalitet og intensiveret retshåndhævelsesindsatsen. Alvorlige narkotikakriminelle udgør således i dag den største gruppe af den danske fængselsbefolkning (20,9 %). De fleste af disse er mænd, der er dømt for engrossalg af større mængder illegale rusmidler. Det er blevet anslået, at den danske stat årligt bruger ca. 3-4 milliarder kroner på narkotikabekæmpelse. På trods af dette har indsatsen for at reducere alvorlig narkotikakriminalitet kun haft begrænset succes. En grund til dette er, at vores forståelse af seriøse narkohandlere og deres veje ind i og ud af engroshandel er begrænset.

Undersøgelsen

Dette projekt kombinerer registerdata fra to datasæt: Det første er et datasæt fra Rigspolitiets Register (POLSAS), der indeholder alle personer som er dømt for engrossalg af illegale rusmidler (n=10,666) i Danmark (1998-2020). Det andet er registerdata fra Danmarks Statistik om disse engrossælgeres fulde kriminalitets (dvs. sigtelser, domme), uddannelses- og erhvervshistorik (inkl. jobsektorer), deres indkomst, etnicitet og familiehistorie (f.eks. forældres og søskendes kriminalitetshistorik).

På denne baggrund vil vi konstruere en database, der vil gøre os i stand til at: 1) kortlægge kriminelle engrossælgeres sociodemografiske profiler og kriminelle karriereforløb (baseret på debut, typer forbrydelser, hyppighed, varighed, specialisering, eskalering) og sammenligne disse med andre narkotikakriminelle (fx personer involveret i småsalg eller smugling); 2) bruge gruppebaseret livsbanemodellering til at identificere klynger af forskellige kriminelle karrierebaner inden for den samlede populationen af kriminelle engrossælgere; og 3) undersøge, hvordan familiebånd og venskaber påvirker livsbaneforløb ind i engrossalg af illegale rusmidler.

Projektet vil foregå fra september 2024 til august 2026.

Finansiering

Studiet er støttet af Nordisk Samarbejdsråd for Kriminologi (NSfK).