Afprøvning af Ro På og MOVE i substitutionsbehandling

Forskningsprojektet sammenligner Ro På med MOVE i substitutionsbehandling i flere danske kommuner.  Målgruppen er mennesker, der modtager substitutionsbehandling for opioidafhængighed, og som har haft eksternaliserende adfærd siden barndommen.

Baggrund

Substitutionsbehandling er en effektiv behandling for opioidafhængighed, som reducerer stofrelaterede skader. Men mange borgere, som er indskrevet i substitutionsbehandling, har andre udfordringer end selve stofbruget og de skader, som det medfører. For en stor andel af borgerne er en af disse udfordringer, at de har en udadreagerende (eksternaliserende) adfærd, som skaber problemer for dem selv og andre. Eksempler på udadreagerende adfærd er impulsivitet, problemer med at regulere temperamentet, løgn og kriminalitet.

Ro På er et samtaleforløb, der retter sig mod borgere med eksternaliserende adfærd, som kan have problemer med impulsivitet, vrede og kriminalitet. Læs mere her.

Ro På er allerede blevet afprøvet i 25 ambulante behandlingstilbud i Danmark. Tre måneder efter opstart i undersøgelsen blev de to grupper sammenlignet i forhold til udvalgte mål. Her fandt vi, at borgere, der modtog Ro På havde bedre resultater, blandt andet i forhold til at have haft flere dage uden stofbrug, at have oplevet signifikant mere reduktion i belastningsgrad forbundet med stofbrug, i langt højere grad valgte at blive i behandlingen og i langt højere grad oplevede, at de havde modtaget mere hjælp til deres adfærd. En senere opfølgning har derudover vist, at borgere, der modtog Ro På havde signifikant færre kriminelle overtrædelser et år efter undersøgelsen.

Det er derfor oplagt at afprøve Ro På i substitutionsbehandling.

En god sammenligning for Ro På er MOVE, som allerede er en veldokumenteret behandlingsform, og som er afprøvet med både unge og voksne klienter i behandling for rusmiddelbehandling.

Undersøgelsen

I projektet tilbydes borgere, som er indskrevet i substitutionsbehandling, og som har en eksternaliserende adfærd, at blive tilfældig fordelt i en af to grupper. Hver gruppe tilbydes 14 samtaler og gavekort på 200 kroner ved hvert andet fremmøde. Men hvor den ene gruppe tilbydes seks samtaler med Ro På og otte samtaler med MOVE, tilbydes den anden gruppe 14 samtaler med MOVE. Forskerne i projektet har undervist behandlere på de deltagende enheder, så de kan tilbyde samtalerne. Vi vil undersøge flere ting, blandt andet hvordan Ro På og MOVE virker i forhold til borgernes kontakt med behandlingen, andet stofbrug end ordineret medicin, kriminalitet, stofbrug og hverdagsfunktion. Efter deltagelse i projektet vil alle borgerne fortsætte i den almindelige substitutionsbehandling efter behov.

Kommunerne Herning, Randers, Køge, Odense, Aarhus og København deltager i projektet. Både nyindskrevne og klienter, der allerede er indskrevet i behandling, kan deltage. Behandlere på stedet er undervist af forskerne i, hvordan de bruger de eksternaliserende kriterier fra MapPlan til at undersøge, om det er relevant for en borger at deltage i projektet. Inklusionskriterier er således, at borger: 1) søger eller modtager behandling for opioidmisbrug på en af de deltagende enheder; 2) 18 år eller derover; 3) er i stand til og villig til at deltage i projektet, 4) har score på tre eller derover på MapPlans eksternaliserende vanskeligheder.

Forskningsprojektet vil skabe vigtig viden om muligheder for mere rettet behandling for mennesker i substitutionsbehandling, herunder hvilken type samtaler, der har bedst mulig effekt på borgernes ng behandlingens effekter og brugernes oplevelser af den. En sådan viden er vigtig for at kunne kvalificere substitutionsbehandling i Danmark.

Finansiering

Projektet er støttet af Center for Rusmiddelforskning.

Samarbejdsrelationer

Kommunerne Herning, Randers, Køge, Odense, Aarhus og København.