Mød centerlederen på CON AMORE

Glæden og lysten driver værket

Blå bog
Navn: Dorthe Berntsen
Født: 26. april 1962, Ring, Danmark
Titel: Professor, ph.d. i psykologi
Position: Centerleder på CON AMORE,
professor ved Psykologisk Institut

Dorthe Berntsen har siden CON AMOREs opstart i 2010 været centerleder. Ved siden af rollen som leder kræver Danmarks Grundforskningsfond, som støtter centret, at centerlederen også forsker.

Hvordan gør man det helt konkret, når man både skal være forsker og leder, arbejder man 200 %, eller hvordan er procentfordelingen? Svaret fra Dorthe viser, at det ikke er så nemt at adskille forskningen fra ledelsen og modsat:
-    Meget ledelse handler jo om forskningsprojekter. Så et eller andet sted er jeg jo stadig væk forsker. Jeg deltager jo aktivt som medspiller med dybt kendskab til de projekter, som vores post.doc.er eller ph.d.-studerende har.
Og på spørgsmålet, om hun arbejder 200 %, er svaret fra Dorthe klart:
-    Ja, det gør man. Det synes jeg. Måske 170 % så.
Er det så noget ved forskningen, du har fået mindre tid til, nu som du er forskningsleder?
-    Det, som der er meget lidt tid til, det er at selv skrive. Det er en frustration. For det har jeg altid godt kunnet lide, det er en fornøjelse, eller en udfordring. Der er tid til det, det er ikke sådan, at det slet ikke er tid til det, men det er bare blevet mere presset.

Erindringer, der dukker op af sig selv
Om sin forskning fortæller Dorthe Berntsen:
- Jeg forsker meget i det, som jeg har forsket i lige siden min egen ph.d., nemlig involuntære selvbiografiske erindringer – erindringer, der dukker op af sig selv. Kan man egentlig manipulere folk til at få de her erindringer? Hvis man viser billeder og kobler med nogle lyde, kan man så forudsige bagefter, hvilke lyde der kan få billederne til at dukke op? Viden om erindringer, der dukker op af sig selv, er meget relevant i forhold til kliniske lidelser som depression og PTSD, hvor folk har sådanne erindringer, men typisk med meget negativ betoning.

Akronymerne i centerverdenen
CON AMORE betyder at gøre noget af ren og skær interesse og fascination over emnet. Dorthe Berntsen fortæller om, hvordan navnet opstod:
-    Det navn har jeg haft en vis forkærlighed for siden min egen studietid, hvor der var en professor, der lavede noget, han kaldte ”con amore-undervisning”. CON AMORE betyder, noget man gør af ren lyst og interesse. Det var noget, han bare udbød, fordi han syntes, det var spændende. Og de studerende tog det bare, fordi de syntes, det var spændende. Det var ikke noget, som der skulle kvitteres for i form af en eksamen. … Det skal være interessen, der driver værket, og det skal det jo i forskning, mener jeg. Hvis man ikke kan lide det, får man ikke folk til at arbejde … CON AMORE-princippet er et vigtigt princip. Det skal være et godt sted at være, hvor det er glæden og lysten, der driver værket. Det håber jeg selvfølgelig, at folk synes.

Udvikling af unge talenter
Som følge af den store bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond har man som center flere muligheder. Dette kommer ph.d.er og post.doc.er til gode. CON AMORE har nemlig et stort fokus på de unge talenter. Dorthe Berntsen uddyber:
-    Vi skaber faktisk nogle videreudviklingsmuligheder for folk, der kommer med en ph.d.-grad. Nogle videreudviklingsmuligheder, som ellers ikke ville have været til stede ... Det synes jeg, er et stort plus.

Puslespilsbrikkerne falder på plads
Der er også andre fordele at hente på at være et center. Man har flere muligheder i forhold til, hvis man var individuelle medarbejdere på et institut. Dorthe Berntsen taler om puslespilsbrikker, som et billede på de mange projekter i centret, der samlet set udgør en helhed. Med centrets overordnede plan kan det i endnu større grad lade sig gøre at få brikkerne i puslespillet til at falde på plads:
-    Netop fordi man kan køre så mange projekter, der relaterer til hinanden, bliver folk inspireret af hinandens projekter. Men det er ikke en forudsætning at have et center for at kunne have den oplevelse. Det speeder det bare lidt op, fordi man … spiller på flere strenge.

Læs mere fra interviewet med Dorthe Berntsen

CON AMOREs hjemmeside