Yngre udsatte borgere med grønlandsk baggrund

Undersøgelse af rusmiddelbrug blandt unge udsatte borgere med grønlandsk baggrund og de udfordringer de møder i forhold til at modtage hjælp i det danske velfærdssystem.

Formål

Formålet med undersøgelsen er at undersøge udfordringer og muligheder forbundet med at hjælpe yngre udsatte borgere med grønlandsk baggrund i Danmark i alderen 18-30 år. På baggrund heraf vil projektet identificere muligheder for at bedre vilkårene for målgruppen.

Baggrund

Det er veldokumenteret at udsatte borgere med grønlandsk baggrund er overrepræsenterede blandt udsatte borgere i Danmark. Dette glæder blandt hjemløse, ofre for vold samt borgere i rusmiddelbehandling, og på overførselsindkomster. Hidtil har indsatser på området primært været målrettet udsatte voksne med grønlandsk baggrund. I de senere år har der dog blandt medarbejdere på området været en stigende bekymring omkring den yngre målgruppe. Dette går særligt på en observeret stigning i brug af hårde stoffer (særligt opioider såsom heroin) blandt de yngre borgere. Det indikerer, at der blandt de unge kan være tale om et rusmiddelbrug i forandring ift. til den voksne eller ældre generation af udsatte grønlændere, hvis primære rusmiddelbrug udgøres af alkohol og cannabis.  For bedre at kunne hjælpe gruppen af unge udsatte borgere med grønlandsk baggrund er der derfor behov for viden om, hvordan de klarer sig i og uden for hjælpesystemer, hvilke motivationer, de unge selv lægger til grund for deres brug af rusmidler, og hvad der er med til at besværliggøre deres adgang til relevant hjælp.  

Undersøgelsen

Undersøgelsen består af to dele:

  1. Policy-analyse. Her kortlægges nationale og lokale politikker og disse analyseres med fokus på forståelser af den yngre gruppe af udsatte grønlændere og hvilke løsningsmodeller der foreslås.
  2. Et kortvarigt feltstudie. Dette vil indebære kvalitative interviews med 1) unge udsatte borgere med grønlandsk baggrund samt med 2) de aktører, der arbejder med målgruppen. Interviewspørgsmålene vil have fokus på rusmiddelbrug, netværk, risikomiljøer og barrierer ift. til adgang til og brug af hjælpesystemer.

Projektet løber fra maj 2023 til januar 2024.

Samarbejdsrelationer

Projektet udføres i samarbejde med Reden Aarhus samt det Grønlandske Hus i Aarhus. Det udføres desuden i tæt dialog med andre relevante aktører på området.

Finansiering

Projektet er støttet af Aase og Ejnar Danielsens Fond.