Der er behov for fokus på og mere viden om hvordan ældre borgere med rusmiddelbrug håndteres i visitationsprocesser for at skabe muligheder for bedre indsatser og øget sammenhæng i indsatser for borgergruppen.
Ældre borgere med et overforbrug af rusmidler er markant overrepræsenterede i forhold til ulighed i sundhed. Deres sundhedstilstand er dårligere end gennemsnittet, de har flere kontakter til sundhedssystemet, og de er udfordrede på andre områder (Rambøll 2020, Møller & Merrild 2020, Bjerge et al. 2023). Behandling af kroniske lidelser og andre sundhedsudfordringer, som aldrende rusmiddelbrugere rammes af, er de senere år blevet mere effektiv, så mange lever længere. Det betyder også at de i stigende grad kommer i kontakt med sundhed- og omsorgssystemet på nye måder bl.a. med hjemmesygeplejersker, -pleje og plejehjem relativt tidligt, fordi de alderssvækkes væsentligt før andre ældre. Kompleksiteten af deres udfordringer rækker ofte også ud over somatikken fx. psykiatri og socialområdet, hvorfor en omsorgs- og plejeindsats også ideelt set burde inkludere tværsektorielle samarbejder (Bach & Bjerge 2021, Bjerge et al. 2023).
I et case-studie af en visitationsafdeling i en mellemstor kommune, som arbejder primært med Servicelovens §83, har vi gennemgået en række pseudonymiserede borgersager og gennemført interviews med visitatorer og andre kommunale sundhedsprofessionelle om generelle visitationsprocesser, snitflader, borgere med rusmiddelbrug og eksempler fra cases.
Projektet løber fra 2022 til 2025.
Projektet er udviklet og drevet af Center for Rusmiddelforskning i samarbejde med den deltagende kommune.
Projektet er finansieret af Helsefonden.