JobRus - en samarbejdsmodel

JobRus er en samarbejdsmodel, der afprøves i fire kommuner. Modellen skal sikre et struktureret samarbejdsforløb for borgere mellem 18 og 30 år, der kan indgå i strukturerede forløb og er målgruppen for indsatser i såvel beskæftigelse som rusmiddelbehandling. JobRus har i et tidligere projekt vist positive tendenser og derfor skal modellen nu afprøves i flere kommuner.

Formål

Projektets formål er at tilpasse samarbejdsmodellen til de lokale kommunale forhold, så de passer ind i eksisterende arbejdsgange. Center for Rusmiddelforsknings opgave er at undersøge effekten af modellen på borgerniveau og organisatorisk niveau.

I indsatsen er indbygget samarbejdsmøder hver 4-6 uge og løbende monitorering på de primære mål, der skal sikre, at der arbejdes i samme retning og løbende laves individuelle tilpasninger til den enkelte borgers ønsker og behov.

Baggrund

Der er en stor risiko for at falde igennem hjælpesystemet, hvis unge borgere har et brug af rusmidler og manglende tilknytning til eller problemer med fastholdelse i uddannelse eller på arbejdsmarkedet.

Derfor ønskes at videreudvikle og undersøge, hvordan en sammenhængende indsats mellem rusmiddelbehandling og beskæftigelse kan skabe bedre resultater for borgerne. Med afsæt i litteraturen vil en helhedsorienteret indsats forbedre udsatte unges mulighed for stofophør eller stofreduktion og samtidig øge deres mulighed for at få tilknytning til eller blive mere parate til uddannelse og/eller arbejdsmarkedet. I den forstand vil det øge deres langsigtede muligheder for inklusion i og bidrag til samfundet.

Projektet tager afsæt i den nuværende arbejdsdeling og bedste praksis, der allerede eksisterer, og vil skabe bedre sammenhæng og effekt for de unge ved at lave et struktureret samarbejdsforløb, der forpligter de forskellige parter på brobygning og samarbejdsmøder ca. hver 4-6 uge i et borgerforløb. Projektet har vist positive tendenser i en pilotafprøvning i en kommune, og nu skal JobRus-modellen således afprøves i flere kommuner.

Undersøgelsen

Deltagerne i projektet monitoreres løbende i forhold til trivsel, forbrug, hverdagsfunktioner samt tilfredshed med deres tilbud, fremmøde og afholdelse af samarbejdsmøder.

3 og 9 måneder efter indskrivning, interviewes alle deltagere med spørgsmål svarende til de spørgsmål, de stilles ved indskrivning. Dette giver mulighed for at følge forandring i forhold til eksempelvis tilknytning til arbejdsmarkedet/uddannelse, trivsel og forbrug, og dermed kan vi vise, hvordan de unge profiterer af at deltage i JobRus.

Der samles løbende op på den organisatoriske læring, som også undersøges mere struktureret i kvalitative og kvantitative interviews med fagprofessionelle og ledere 6 måneder efter opstart og ved projektafslutning.

Projektet løber fra september 2023 til december 2025.

Finansiering

Projektet er finansieret af Trygfonden.

Samarbejdsrelationer

Kommunale rusmiddel- og beskæftigelsestilbud i Frederikshavn, Ikast-Brande, Kolding og Aarhus samt Metodecentret.