Formålet med projektet er at kortlægge den eksisterende viden fra udlandet og Danmark og på den måde give indsigt i kerneprincipper og behandlingsmetoder på national og international plan samt give et kvalificeret bud på, hvordan danske retningslinjer på området bør udarbejdes og implementeres.
I Danmark er det estimeret, at flere tusinde unge mennesker har dobbeltdiagnose, hvilket betyder, at de både har en diagnosticeret psykisk lidelse og rusmiddelproblemer. Derudover er der endnu flere unge, der oplever psykiske vanskeligheder, og rusmiddelproblemer, hvor den ene eller begge problemer ikke er diagnosticerede. Denne patientgruppe er den hurtigst voksende gruppe af dobbeltdiagnose-patienter i Danmark samtidig med, at der findes færrest målrettede behandlingstilbud og anden hjælp til netop disse unge med psykiske lidelser og rusmiddelproblemer.
Unge med dobbeltdiagnose eller relaterede problemer har generelt svært ved at få relevant og målrettet behandling, fordi behandlingen er spredt ud på forskellige aktører og behandlingssteder samtidig med, at der er store forskelle på, hvad disse steder hver især tilbyder af hjælp til de unge. Der er derfor et stort behov for nationale retningslinjer på området og et fælles fokus på tværs af tilbud.
Projektet løber over halvandet år og involverer tre dele med det formål at undersøge;
Projektet vil blandt andet resultere i tre delrapporter og videnskabelige artikler, som er let tilgængeligt for praktikere, beslutningstagere og centrale aktører indenfor området.
Projektet startede oktober 2021 og slutter 30. september 2023.
Helsefonden
Projektet foregår i samarbejde med Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser, Region Hovedstadens Psykiatri.