Formålet med undersøgelsen er at undersøge socialt udsatte borgeres brugerrejser i – og på kanten af - det digitaliserede sundhedssystem.
Borgere i krydsfeltet mellem hjemløshed og rusmiddelbrug har øget risiko for sygdom og dødelighed. Samtidig oplever de betydelige barrierer ift. adgang til sundhedsydelser. På samme tid udgør digitalisering et stigende problem for målgruppens adgang til offentlige løsninger. Det kan være udfordringer ift. at tilgå digitalt ID, rejsekort, post fra det offentlige, indkaldelser til sundhedsvæsnet, kommunikation med læge m.m. Dermed må digital udsathed og ulighed i sundhed antages at være tæt forbundne. Der mangler imidlertid viden om, hvordan digitaliserede sundhedsløsninger opleves fra et borgerperspektiv. En sådan viden kan belyse forskelle mellem ideelle ’brugerrejser’ udpenslet i digitaliseringsstrategier og udsatte borgeres reelle brugerrejser i digitaliserede sundhedsløsninger.
Undersøgelsen består af to overordnede dele:
Udover at være en metodisk tilgang udgør service journeys et centralt forskningsoutput i undersøgelsen. En visualisering af de komplekse, ofte geografiske rejser, der er kendetegnende for udsatte borgeres brug af digitale sundhedsløsninger, indgår således i en slutrapport, der udkommer på baggrund af projektet.
Projektet løber fra oktober 2023 til juni 2025.
Projektet udføres i tæt dialog med relevante aktører på området. Desuden samarbejdes med en grafisk facilitator, der står for den visuelle udarbejdelse af brugerrejser.
Projektet er støttet af Helsefonden.