Rusmiddelforskere skal undersøge unges brug af psykedeliske stoffer
Hvordan har internettet og omtale af psykedeliske stoffer påvirket unges brug af psykedeliske stoffer som LSD og psilocybinsvampe? Det skal Center for Rusmiddelforskning og Ungecentret i Aarhus undersøge.
En gruppe forskere fra Center for Rusmiddelforskning har sammen med Ungecentret Skanderborgvej i Aarhus modtaget 4,7 mio. kroner fra Veluxfonden til forskningsprojektet ”Internettet, moderne rusmiddelbrug og kommunale indsatser målrettet unges brug af psykedeliske stoffer.” Formålet med projektet er at undersøge, hvordan internettet og online-samtaler om psykedeliske stoffer påvirker unges forståelser og brug af psykedeliske stoffer. Derudover skal forskere og rusmiddelbehandlere sammen udvikle og afprøve forskellige digitale måder at forebygge og behandle problematisk brug af psykedeliske stoffer blandt unge.
Internetfora spiller stor rolle i brug af psykedeliske stoffer
”Jeg har forsket i brugen af psykedeliske stoffer i Danmark i nogle år og er blevet opmærksom på, at kommunikation på internettet spiller en stor rolle for brugen af disse stoffer. Der findes mange internetfora, hvor folk udveksler erfaring og viden. Blandt andet fortæller nogle, at de bruger psykedeliske stoffer til at blive mere kreative eller til at dæmpe angst og depression. Og jeg synes, at det er superspændende, at vi nu sammen med forebyggelseskonsulenter og rusmiddelbehandlere kan undersøge både, hvad der ligger til grund for denne måde at bruge rusmidler på, og hvordan vi kan hjælpe de unge, som oplever psykiske problemer ved at bruge psykedeliske stoffer. Derudover er det vigtigt, at vi i Danmark følger med, da forskningen i psykedeliske stoffer internationalt udvikler sig hastigt i disse år,” siger lektor og antropolog Margit Anne Petersen, der skal lede projektet.
Tre-årig projekt med fokus på samarbejde med praksis
Udover Margit Anne Petersen skal lektor og psykolog Morten Hesse og adjunkt og sociolog Oskar Enghoff fra Center for Rusmiddelforskning arbejde på projektet sammen med Søren Holm, der er behandler og forebyggelseskonsulent på Ungecentret Skanderborgvej i Aarhus. Projektet bliver sat i gang 1. februar 2022 og varer tre år.
Finansieringen er en del af Veluxfondens HUMpraxis-program, som fokuserer på at få ny viden og konkrete løsninger på udfordringer inden for miljøområdet og det sociale område.