Foredrag om søvn, døgnrytmer og hjernen ved Jens Hannibal, PhD

Om det biologiske ur i mennesket, herunder betydningen af det døgnrytmeregulerende system.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Torsdag 25. oktober 2018,  kl. 13:00 - 15:00

Sted

Psykologisk Institut, Bygning 1340, Lokale 425 (frokoststuen)

Nobelprisen i medicin blev i 2017 givet til tre amerikanske forskere, som med deres banebrydende molekylære arbejde i bananfluen kortlagde de mekanismer, som sikrer et biologisk ur i næsten alle organismens celler. Styringen sker dog i en gruppe af nerveceller i centralnervesystemet, populært kaldet hjernens indre ur. Foredraget vil med udgangspunkt i de opdagelser der førte til Nobelprisen, fokusere på det biologiske ur i mennesket, herunder betydningen af det døgnrytmeregulerende system hos såvel raske som syge personer, hvor behandling eller sygdom kan påvirke  denne regulering.

Kort biografi for Jens Hannibal

Jens Hannibal er overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling, Bispebjerg Hospital, og har forsket i døgnrytmer i over 20 år. Han skrev sin disputats i 2004 om, hvordan lyset via et specielt system i øjets nethinde dagligt justere hjernens biologiske ur. Siden har han publiceret mere end 100 videnskabelige artikler om det døgnrytmegenererende (circadiane) system. 

Arrangør: Forskningsenhed for Neurovidenskabelig Psykologi. Eventuelle henvendelser rettes til Ali Amidi (ali@psy.au.dk)