Knap 13 mio. kroner til forskning i alkohol

Ny NIAAA-finansieret, multinational 4-årig undersøgelse er den første, der skal vurdere omfanget og virkningerne af skader på familie, venner og bekendte til en, der drikker.

03.05.2016 | Tine Bagger Christiansen

Stor millionbevilling til nyt projekt, der skal kigge på de multinationale og kulturelle sammenhænge og politiske konsekvenser af alkohols skader på andre. Foto: Colourbox

Stor millionbevilling til nyt projekt, der skal samarbejde internationalt om: "Alcohol's Harm to Others: Multinational Cultural Contexts and Policy Implications", altså de multinationale og kulturelle sammenhænge og politiske konsekvenser af alkohols skader på andre.

Projektet har fået knap 13 mio. kr. i bevilling fra “The U. S. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), branch of the US NIH.”

”Dette projekt er det første multinationale studie, som undersøger, hvordan druk kan have konsekvenser for andre mennesker end den, der drikker – på samme måde som det tidligere er gjort med rygning og de skader det kan påføre andre end den, der ryger”, fortæller professor Kim Bloomfield fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus BSS og fortsætter:

”Tidligere undersøgelser har fokuseret på deciderede ulykker og skader, f.eks. biluheld og skader på fostre, men har ikke set på det i et bredere perspektiv, så vi har store forventninger til, at dette projekt vil give os ny viden om, hvordan det påvirker på alle områder.”

Pengene skal blandt andet bruges til at analysere sammenlignelige befolkningsundersøgelser fra37 lande, og analyserne forventes at give de mest detaljerede multinationale fund til dato. Med disse resultater håber forskerne at identificere muligheder for bedre fokuserede indsatser og politikker til at reducere alkoholrelaterede effekter i fremtiden.Det er et 4-årigt projekt, som løber fra 2016-2019.

Fakta
Den samlede finansielle tildeling udgør 1.972.673 USD (eller 12.876.980 kroner). Da dette er en international undersøgelse, skal finansieringen deles mellem flere partnere:

·         Dr. Thomas Greenfield, videnskabelig direktør for Alcohol Research Group, Emeryville, CA, (hvor projektet forvaltes overfor NIAAA)

·         Prof. Sharon Wilsnack af University of North Dakota, Grand Forks, ND, og ​​

·         Kim Bloomfield er alle delforsøgsledere (”multiple P.I.’s) af den nye undersøgelse.

Andre fremtrædende forskere, der arbejder på projektet som co-efterforskere:

·         Prof. Robin Room fra Latrobe Universitet, Melbourne, Australien;

·         Dr. Kate Graham fra Canadian Mental Health (CAMH) London, Ontario, Canada

·         Dr. Gerhard Gmel af den schweiziske Addiction Institute, Lausanne, CH.

Læs mere om projektet på ARG´s hjemmeside: http://arg.org/news/study-looks-at-alcohols-harms-to-others-across-the-world/

Professor Kim Bloomfield, Dr. P.H.
Tlf.: + 45 871 65 342
Mob.: +45 512 40 399