Ny adjungeret professor med interesse for feminisme

Elizabeth Ettorre er tiltrådt som adjungeret professor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, School of Business and Social Sciences. Med udnævnelsen styrkes forskningskapaciteten inden for rusmiddelforskning på tværs af køn, genetik og sexualitet.

21.06.2013 | Morten Rømer Holm

Elizabeth Ettore er 65 år og er professor emerita fra Liverpool University.

Elizabeth Ettorre bliver ansat på Center for Rusmiddelforskning, hvor hun vil bistå forskerne i arbejdet med rusmiddelafhængighed med det hun kalder en feministisk tilgang:

”Det er mit mål at videreudvikle en solid teoretisk feministisk tilgang til rusmiddelafhængighed, hvilket er grunden til, at jeg ønskede at komme til Aarhus Universitet. Jeg tror, at der er interessante forskningsperspektiver på Center for Rusmiddelforskning såsom fokus på interdisciplinær forskning. Jeg ser også tiltag til feministiske tilgange til rusmiddelforsking, hvilket jeg finder meget interessant, idet kvinderne ofte bliver overset i forskningen”.

Elizabeth Ettorres forskning fokuserer fortrinsvist på kvinders rusmiddelsafhængighed. Ifølge hende er der lang vej igen, da rusmiddelafhængige kvinder stadig er marginaliserede, udstødte og specielt udsatte i de ellers veludviklede skandinaviske samfund.

Elizabeth Ettorre er professor emerita fra Liverpool University og begyndte sin forskerkarriere i en tid, hvor mænds afhængighed ofte blev karakteriset som værende en sygdom, mens det for kvinder blot var en dårlig vane. Denne tankegang er ifølge Ettorre stadig indlejret i behandlingsmetoder og generelle moralske betragtninger, hvorfor forskning indenfor området til stadighed er nødvendigt, da man har tendens til at glemme en speciel indsat over for rusmiddelafhængige kvinder. Dette tilbagevendende problem i forhold til marginaliserede kvinder er et område, som Elizabeth Ettorre sammen med professor Nancy Cambell sætter fokus på i sin bog ”Gendering Addiction” fra 2011, og et område, hun vil bidrage til bliver belyst i forskningen på Center for Rusmiddelforskning.

Elizabeth Ettorre er ansat som adjungeret professor i de næste fem år og forventer at besøge Danmark 2-3 gange om året. Til daglig er hun bosiddende i England og Finland, og kender Danmark fra tidligere besøg på Center for Rusmiddelforskning, samt fra tv-serierne Borgen og Forbrydelsen, som hun med stor interesse har fulgt.

Fakta
Elizabeth Ettorre modtog sin BA i Sociologi fra Fordham University, New York, USA in 1972. I 1978 tog hun en ph.d. i Sociologi fra London School of Economics and Political Science, University of London. Hun har desuden et “Certificate in Dynamic Psychology of Counselling”, som hun modtog i 1989 fra Lincoln Clinic and Institute for Psychotherapy, London. I løbet af sin karriere har hun arbejdet i England, USA og Finland og er aktiv medlem af The International Sociological Association, European Sociological Association (medlem af bestyrelsen), British Sociological Association, American Sociological Association, Society for the Study of Social Problems, Sociologists for Women in Society, British Sociological Association MEDSOC Group og The Westermark Society (Finland). Hun har boet i Finland fra 1991-1998. Da hun stadig er tilknyttet som docent i sociologi ved både Abo Academy (Turku) og Helsinki Universitet, har hun fortsat kontakt med sine finske kollegaer. Hun er adjungeret professor ved Institute of Scientific Analysis, San Francisco, California, USA. Hun var bestyrelsesmedlem af Harbour Centre (et lokalt uafhængigt alkohol- og misbrugcenter i Plymouth-området fra 1998-2006). Hun er i øjeblikket medlem af Schools Health Education Unit, Exeter siden 2001.

Vibeke Asmussen Frank, Centerleder
Center for Rusmiddelforskning