Depression: Mindfulness kan revolutionere behandling

Mindfulness-baseret kognitiv terapi forebygger tilbagefald ved tilbagevendende depression. Nye resultater Aarhus Universitet, Business and Social Sciences ligestiller virkningen af denne psykologiske behandlingsform med medicinsk tilbagefaldsforebyggelse.

27.10.2011 | Linea Søgaard-Lidell

Mindfulness-baseret kognitiv terapi er en effektiv måde at forebygge depression på. Det konkluderer ph.d.-studerende Jacob Piet og professor Esben Hougaard fra Aarhus Universitet, Business and Social Sciences i den første systematiske meta-analyse, som samler tidligere forskning om virkningen af mindfulness ved tilbagevendende depression.

Alternativ til medicin

Systematisk træning i mindfulness har vist sig at give gode resultater som forebyggelse for personer med tilbagevendende depression. For sådanne personer reducerer mindfulness-træning risikoen for tilbagefald med 34 procent. Tallet vokser til 43 procent for personer, der tidligere har været igennem tre eller flere depressive episoder. Det er mærkbare resultater, lyder det fra Jacob Piet.

- Resultaterne kan fremover forandre behandlingen. Lige nu anbefales de fleste patienter med mindst tre depressive episoder vedligeholdende anti-depressiv medicin, som de kan ende med at være på resten af livet. Forskningen tyder på, at mindfulness-baseret kognitiv terapi kan være lige så effektiv til at forebygge nye depressive episoder, siger Jacob Piet.

Han understreger, at man ikke har fundet negative bivirkninger af mindfulness-baseret kognitiv terapi, men snarere positive sidegevinster i form færre depressive restsymptomer og forbedret livskvalitet. For mange bedrede depressive patienter med betydelig risiko for tilbagefald kan mindfulness-træning være et tillokkende alternativ til fortsat medicinsk behandling. Mindfulness kræver dog en aktiv indsats med fortsat gennemførelse af øvelserne.

Bevidst nærvær

Mindfulness er en særlig måde at være opmærksom på, der er kendetegnet ved bevidst observation af det som foregår i nuet, uden fordømmelse. Når man er mindful, er man bevidst om strømmen af tanker, indtryk, følelser og impulser i det aktuelle øjeblik uden at dømme indholdet. Man opfatter tanken som blot en tanke, der ikke nødvendigvis er et gyldigt udtryk for virkeligheden. Mindfulness er en færdighed, der skal opøves og trænes intensivt for at virke som behandling.

- Mindfulness forbedrer tolerancen over for ubehagelige følelser, og den mindsker negative grublerier. Derved forebygger den, at negative følelsestilstande fører til negative tankemønstre, som hos sårbare personer kan eskalere til en depression, siger Jacob Piet.

Piet og Hougaards forskningsartikel ”Mindfulness-based cognitive therapy for prevention of relapse in recurrent major depressive disorder: A systematic review and meta-analysis” er publiceret i det anerkendte internationale tidsskrift “Clinical Psychology Review”.

Fakta

Depression er en udbredt lidelse med en livstidsrisiko på omkring 20 procent. Det er en særdeles pinefuld lidelse, som også er omkostningsfuld for samfundet. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anslår, at lidelsen år 2030 vil udgøre den største sundhedsøkonomiske byrde i den vestlige verden. Depressive episoder kan behandles effektivt med medicin eller med psykoterapi, men der er høj risiko for tilbagefald. For personer, der tidligere har været deprimerede, er risikoen for tilbagefald mellem 50 og 90 procent, og den stiger for hver ny depressiv episode. Effektiv forebyggelse har således høj prioritet.

For yderligere information

Jacob Piet, psykolog, ph.d.-studerende