Æstetik er ikke kun overflade, ligegyldig pynt og tidsfordriv

Professor Henrik Høgh-Olesen fra Psykologisk Institut, Aarhus Universitet dokumenterer gennem helt ny forskning, at æstetik ikke kun er overflade, ligegyldig pynt og tidsfordriv.

05.10.2016 | Tine Bagger Christiansen

Han argumenterer for at æstetik ikke kun er en lyst der fremkommer, når alle andre behov er tilfredsstillede. Men at den æstetiske impuls er en medfødt primærimpuls. Ligesom vi ikke behøver ydre belønninger for at spise og have sex, behøver vi heller ingen belønning for at udsmykke os selv og vores omgivelser.Disse aktiviteter udføres af lyst og bærer lønnen i sig selv. Mennesket er noget så mærkeligt som et æstetisk dyr. Et dyr der bruger oceaner af tid og kræfter på at udsmykke sig selv og dets omgivelser. Hvorfor gør vi det? Naturen er normalt fornuftigt indrettet, men hvad er formålet med en sådan adfærd. Dette får læseren svar på i Det æstetiske menneskedyr.

Professor Henrik Høgh-Olesen redegør bl.a. for at:

"Mennesker er tegntydere, og vores æstetiske udsmykninger er vigtige tegn som signalerer, hvem vi er. Ingen andre dyr ændrer deres udseende efter en indre æstetisk ide."

Æstetisk omhu er en personlig fitnessindikator der signalerer sundhed, overskud, udholdenhed, kontrol, intelligens og gode gener. Smukke mennesker får f.eks. mindre straf, højere karakterer og bedre jobs end deres mindre attraktive jævnaldrende.

– Æstetisk omhu er en social statusindikator som signalerer ressourcer, gruppetilhør og kulturel baggrund. Æstetisk omhu øger dine samarbejds- og forplantningsmuligheder. Kunstnerisk begavede individer har f.eks. flere seksualpartnere og flere børn end andre.

– Vi er programmeret til at reagere på bestemte æstetiske nøglestimuli. Vi reagerer f.eks. stærkt på symmetriske former og bestemte farver (ikke mindst farven rød) og på ting med bling-effekt der glimter og glitrer. Og verden over er der stor enighed om, hvordan et smukt menneske, et smukt landskab og et smukt formet objekt ser ud. Når du er syg, bliver du hurtigere rask, og du udskrives tidligere fra hospitalet, hvis du under indlæggelsen har udsigt til et smukt natursceneri. Endvidere aktiveres hjernens belønningscentre, når du ser noget smukt.

”Fængende, vidtrækkende, videnskabelig solid. Et imponerende arbejde. Jeg er helt vild med bogen.” Mathias Clasen, Ph.d, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet.

”Solid, alsidig, veldokumenteret og veloplagt skrevet. Forfatteren bærer sin lærdom med lethed. En stor fornøjelse at læse”. Jacob Wamberg. Professor i Kunsthistorie, Aarhus Universitet.

Forskningsnyhed